OL-tremila i Innsbruck i 1976

Tremila under OL i Innsbruck i 1976 var det aller første OL-langrennet jeg så på TV. Ja, det var den aller første OL-øvelsen i det hele tatt. Jeg var åtte år, syk og hjemme fra skolen sammen med min far. Jeg forstod at dette var noe store greier, for min far hadde gått til innkjøp av et eget hefte med noteringsskjema for de fleste øvelsene.

Åpningsseremonien for OL ble avholdt onsdag 4. februar 1976, og dagen etterpå var det klart for herrenes tremil – en distanse som Norge enda ikke hadde vunnet i noe internasjonalt mesterskap. Dette hadde min far gjort et poeng av, og sikkert også TV-kommentatorene.

Favoritter

Før løpet var det minst 10 løpere som ble regnet som potensielle vinnerkandidater. Norge stilte med en sterk kvartett, der alle på en god dag kunne vinne. Den største norske favoritten var nok Ivar Formo (24), som i løpet av januar hadde vunnet NM-gull på distansen og dessuten gått til topps på tremila i Ramsau. Men også Oddvar Brå (24) hadde vist god form, men en fryktinngytende god 15 km under NM.

Magne Myrmo (32) hadde vunnet 15 km i Le Brassus og ledet den uoffisielle verdenscupen foran OL. Odd Martinsen (33) hadde ikke noen topplasseringer før OL startet, men hadde kommet tilbake på topp internasjonalt nivå i 1975, med flere sterke løp og 2. plass i den uoffisielle verdenscupen, og han hadde tidligere vist at han var en mester til å prikke inn formen.

Faksimile Rogalands Avis 5.2.1976 - bilde av de norske deltakerne på OL-tremila i 1976
Faksimile Rogalands Avis 5.2.1976 – Ole Ellefsæter (gjest i Seefeld) presenterer det norsk laget til OL-tremila i 1976. Alle fire ble regnet blant medaljefavorittene foran løpet.

Sovjet hadde ladet opp i Bakuriani i Kaukasus. Her hadde de trent i 1800 meters høyde, og gått konkurranser i 1200 meters høyde, samme høyde som Seefeld. De hadde derfor ikke møtt sine utenlandske konkurrenter i OL-oppkjøringen. Men de stilte med fire løpere som alle måtte regnes som vinnerkandidater – Vassilij Rotsjev, Sergej Saveljev, Nikolaj Basjukov og Ivan Garanin. Mesterskapsdebutanten Basjukov (22) hadde vunnet et tremils mønstringsrenn i Krasnojarsk, mens Saveljev (27) hadde vunnet femmils mønstringsrenn i Bakuriani. Likevel holdt mange Rotsjev (24) som den største sovjetrussiske favoritten, først og fremst på bakgrunn av det han hadde vist under VM i Falun i 1974.

Av øst-tyskerne ble Gert-Dietmar (30) Klause regnet som det sterkeste kortet. Han hadde bl.a. vunnet tremila i italienske Castelrotto, riktignok uten konkurranse fra sovjetiske og nordiske løpere. Finnene hadde både Arto Koivisto (28), som hadde vunnet 15 km i Reit im Winkl og bare ble slått av Formo på tremila i Ramsau, og Juha Mieto (26), som alltid måtte regnes blant favorittene – særlig om det ble mildvær og klisterføre.

Svenskene hadde sitt største håp i Thomas Magnuson (25), regjerende verdensmester på distansen, men han valgte å reise hjem dagen før lekene startet, etter at faren døde brått.

På ei slik tremil måtte man også regne med en overraskelse. Den kunne kanskje komme fra Sveits (f.eks. Franz Renggli), Italia (Giulio Capitanio eller Roberto Primus) eller Vest-Tyskland (Georg Zipfel). En annen som hadde markert seg med flere gode løp som junior de siste årene, og som hadde gått flere sterke løp i Mellom-Europa i januar, var den amerikanske 20-åringen William «Bill» Koch (20), som bl.a. var blitt nr 3 på tremila i Ramsau.

Løyper, vær og føreforhold

På forhånd hadde mange advart både mot smøreutfordringer og mot å starte for sent dersom det ble solskinn i Seefeld, og slik ble det. En time før start var det 6 kuldegrader i målområdet, men halvannen time senere vise gradestokken pluss en grad. Store deler av løypenettet lå badet i sol, og det var ventet at temperaturen ville stige opp mot 10-15 plussgrader.

Men der Sovjet hadde med egen meteorolog for å overvåke og rådgi om vær og temperatur, var det to ringrever som hadde ansvaret for dette for det norske laget – gamletreneren Kristen Kvello og «riksen» – rikstrener Oddmund Jensen var ute klokka 4 hver morgen for å sjekke vær og temperatur og begynne å teste ski.

Løypa gikk i to sløyfer – først en sløyfe på 22.5 km, med en ganske hard stigning allerede ut fra stadion, og deretter en sløyfe på 7.5 som gikk i småkupert terreng nærmere langrennsstadion.

Den norske rikstreneren, Oddmund Jensen, gav følgende karakteristikk av løypa til norsk presse før løpet:

Den er knallhard. Spesielt utgangen. Men jeg tror det til sjuende og sist er de siste 7 km som kommer til å bli avgjørende. Her er løypa småkupert, og har en ikke krefter å sette inn her, kommer en til å tape mye. Den siste sløyfa liker jeg ikke særlig. Den kan bli utslagsgivende – på godt og vondt.

Oddmund Jensen, foran tremila

Løpet

Klokka 9:00 gikk startnr 1, franskmannen Michel Thiery, ut fra starten og tremila var i gang. NRK hadde enda ikke fått konkurranse om senderettighetene i Norge, og dette var også før NRK hadde etablert OL-studio som startet sendingen med forhåndsprat før OL-øvelsene startet. Så TV-sendingen startet samtidig med at øvelsen startet. NRKs kommentatorer var Gunnar Grimstad og Jon Herwig Carlsen. For dem som foretrakk å høre på radio var det Bjørge Lillelien som stod for kommenteringen, mens Håkon Brusveen var stasjonert ute i løypa.

Bilde av notater fra OL-tremila i 1976
Tremilsnotater fra en 8-åring som så sin første OL-konkurranse.

Det finnes svært lite TV-opptak fra lekene i Innsbruck, så denne rekapituleringen er basert på den offisielle protokollen fra tremila, som gir oss både startnummer og passeringstider etter 9.8 og 19.4 km.

Det stod 69 løpere til start, og 67 av disse fullførte løpet.

Den første halvtimen fulgte vi løperne ut fra start. De første passeringstidene fra 9.8 km begynt å tikke inn like før de sist startende løperne skulle i gang.

9:32

Allerede på startnummer 2 startet en av favorittene – finske Juha Mieto. Ved passering 9.8 km ligger han allerede først i sporet og noterer tiden 31.39.8 (vi sløyfer hundredelene, slik også FIS bestemte seg for å gjøre fire år senere). Så får vi se hva den tiden holder til.

9:33

Første svenske løper, Tommy Limby, åpner litt forsiktig – 32.45.0. Han har tapt over minuttet til Mieto før det er gått 10 km.

9:34

Bill Koch med startnr 7 tar ledelsen på 31.28.7 – 11 sekunder foran Mieto. Den unge amerikaneren er en outsider og har bevisst valgt et tidlig startnummer, fordi han mener føret vil kunne forandre seg utover formiddagen, men er denne åpningen kanskje litt optimistisk?

9:38

Med startnr 14 kommer første sovjetrusser – Ivan Garanin. Han passerer på 31.33.1 og legger seg mellom Koch og Mieto. Nå venter vi på Myrmo, som leder verdenscupen, og som startet minuttet bak Garanin.

9:40

Vi må vente en stund på Magne Myrmo. Han passerer på 33.27.6 – nesten to minutter bak Koch. Det var da en vel forsiktig åpning? Når alle har passert viser det seg at Myrmo ligger helt nede på 37. plass med denne tiden.

9:46

Andre finne passerer – Matti Pitkänen med startnr 29. Han går inn på foreløpig 5. plass med 32.27.7. Han er nesten minuttet bak Koch, men til gjengjeld minuttet foran vår mann – Myrmo. Oddvar Brå startet minuttet bak Pitkänen. Han burde vært her nå om han skal henge med i teten, men han er ikke å se.

9:47

Oddvar Brå passerer på 32.58.0. Det er bedre enn Myrmo, men halvannet minutt bak teten.

9:48

Bare 24 sekunder bak Oddvar Brå i sporet kommer sovjetrusseren Sergej Saveljev. Han startet 2 minutter bak Brå og er allerede på vei til å ta ham igjen. Han passerer på 31.22.7 – ny bestetid.

Etter at drøyt halve startfeltet har passer 9.4 km, leder Saveljev foran Koch, Garanin og Mieto.

9:49

Benny Södergren passerer som beste svenske. Med tiden 32.14.1 er han nesten minuttet bak teten, men likevel langt foran våre to.

9:51

Øst-tyske Gerhard Grimmer ser heller ikke ut til å ha noen god dag. Han passer på 32.59.6 og legger seg bak Oddvar Brå.

9:54

Endelig et norsk lyspunkt! Ivar Formo (startnr 48) har passert øst-tyske Gert-Dietmar Klause (startnr 47) og passerer på 31.09.4. Klar ledelse til Formo!

Bilde av langrennsløperen Ivar Formo i Falun i 1973.
Ivar Formo åpnet sterkt på OL-tremila i 1976, men fikk det tyngre utover i løpet. Her på tremila under prøve-VM i Falun i 1973. (Foto: J.Dahl/NTB. Kilde: Nasjonalbiblioteket. Lisens: CC-BY-NC-ND)

Formo fortalte senere at han hadde tatt igjen Klause etter bare 5 km. Ved passering er Klause 15 sekunder bak Formo i løypa. Med 31.54.8 legger han seg inn på foreløpig sjetteplass. Nå står et par sterke sovjetrussiske løpere for tur.

9:56

Unggutten Nikolaj Basjukov passerer på 31.11.6 – bare 2.4 sekunder bak Formo.

9:59

Vassilij Rotsjev har tapt litt til de aller beste, men med 31.33.7 legger han seg like bak Garanin, på en foreløpig sjette plass. Alle de fire sovjetrusserne har passert, og de ligger foreløpig som nr 2, 3, 5 og 6.

Nå må vi skyte inn at kvinnenes 1500 m skøyter startet klokka 10:00 på Olympiastadion i Innsbruck. Løpet ble sendt på TV, men jeg kan ikke huske at det var noen vekselsending med tremila, så det er mulig 1500 m ble sendt i opptak etter at tremila var ferdig.

10:02

Vest-tyske Georg Zipfel (startnr 62) passerer på 32.10.8, foreløpig 10. plass, men 6 sekunder bak ham i løypa kommer Odd Martinsen – 31.46.6 og inn på 8. plass.

10:03

Juha Mieto passer på andre passeringspunkt på 1.02.47

10:04

Finske Arto Koivisto med startnr 67 er den siste av favorittene som passer 9.4 km. Han passerer på 31.21.8 og legger seg dermed inn på 3. plass.

Lista etter 9.8 km ser slik ut:

1. Ivar Formo            NOR  31.09.4
2. Nikolaj Basjukov      SOV  31.11.6 
3. Arto Koivisto         FIN  31.21.8 
4. Sergej Saveljev       SOV  31.22.7
5. Bill Koch             USA  31.28.7
6. Ivan Garanin          SOV  31.33.1
7. Vassilij Rotsjev      SOV  31.33.7
8. Juha Mieto            FIN  31.39.8
9. Odd Martinsen         NOR  31.46.6
10. Gert-Dietmar Klause  DDR  31.54.8

10:05

Amerikaneren Bill Koch har tatt igjen Tommy Limby og passerer på 1.02.38. Han har tapt 2 sekunder til Mieto, men ligger fortsatt foran.

Bilde av den amerikanske langrennsløperen Bill Koch under OL i 1976.
Den amerikanske langrennsløperen Bill Koch på vei ut fra start på tremila under OL i 1976. Koch gikk et sterkt løp, og lå i tetskiktet gjennom hele løpet. (Foto: NTB/Expressen. Kilde: Rana Blad/Nasjonalbiblioteket. Lisens: CC-BY-NC-ND)

10:08

Ivan Garanin har gått sterkt fra 10 til 20 km og legger seg i ledelsen med 1.02.22 – 16 sekunder foran Bill Koch. Han har slått Koch med 21 sekunder siden forrige passering.

Sveitseren Albert Giger startet halvminuttet foran Garanin og har nok hatt god drahjelp av ham den siste mila. Han lå nå 11 sekunder bak Garanin i løypa og passerte på 1.03.03 – foreløpig 4. plass.

10:13

Magne Myrmo taper stadig terreng og passerer på 1.05.54, nesten 3 minutter bak Garanin nå.

10:18

Matti Pitkänen har fortsatt ikke fått besøk av Sergej Saveljev. Pitkänen passerer på 1.04.21 og legger seg inn på 5. plass.

10:19

Sergej Saveljev holder farten opp og går inn i ledelsen med 1.02.13. Det er nå dobbelt Sovjet i teten.

Oddvar Brå er tatt igjen og fragått av Saveljev. Han har fått opp farten noe, og passerer på 1.04.56. Han lå som nr 26 etter 9.4 km, men når alle har passert 19.6 km holder denne tiden til 16. plass etter 19.6 km. Oddvar fortalte til norske journalister at han ble hentet av Saveljev etter 11 km, og at han klarte å henge på ham i 6.5 km, så noe drahjelp fikk han på denne mila.

10:21

Benny Södergren passerer på 1:04:13 og legger seg på foreløpig 6. plass, foran Pitkänen. Södergren ligger an til å bli beste svenske løper i dag.

Bilde av den svenske langrennsløperen Benny Södergren under OL-femmila i 1976.
Benny Södergren ble beste svenske løper på tremila. Her fra femmila senere i OL, der han overraskende tok bronse. (Foto: imago / WEREK)

10:26

Gert-Dietmar Klause og Ivar Formo kommer nå sammen, med Klause foran. Formo passerer på 1.02.40, men har mistet ledelsen. Han er foreløpig nr 4, bak Saveljev, Garanin og Koch. Formo taper nå terreng til alle de andre i tetgruppen.

Klause passerer på 1.03.10 og legger seg på 7. plass foreløpig.

10:27

Nikolaj Basjukov startet halvannet minutt bak Formo, men nå er han bare 55 sekunder bak duoen Klause/Formo i sporet. Med 1.02.05 legger han seg helt i teten, 8 sekunder foran Saveljev. Bare Garanin og Saveljev har gått raskere enn Basjukov mellom de to passeringspunktene.

10:30

Vassilij Rotsjev passerer på 1.03.04 og legger seg på 8. plass. Mange hadde pekt på Rotsjev som den sterkeste sovjetrusseren, men nå ser han ut til å bli den dårligste.

10:31

Juha Mieto går i mål som førstemann – 1.31.20.3. Han ser ut til å ha avsluttet sterkt, og det viser seg etter hvert han har en av de beste avslutningene av alle. Hva kan dette holde for finnen?

10:33

Men vi fortsatt venter på de siste ute ved 19.4 km går også Bill Koch i mål. Svært overraskende for de fleste har han holdt stilen og farten helt til mål. Han går inn til 1.30.57.8 og tar ledelsen i mål. Han har slått Mieto med noen små sekunder på den siste mila.

10:34

Odd Martinsen har passert Georg Zipfel og ligger nå noen sekunder foran vest-tyskeren i sporet. Martinsen passerer på 1.03.24, mens Zipfel noterer 1.04.01. De legger seg som nr 10 og 11 ved 19.4 km.

10:35

Tommy Limby går i mål til 1.34.32. Til slutt skal det holde til 15. plass, og Limby blir med dette nest beste svenske på åpningsdistansen.

10:36

Arto Koivisto passerer 19.4 km som den siste i tetgruppa. Men også Koivisto har tapt terreng til sovjetrusserne. Han passererer på 1.03.07 og er falt ned til 9. plass.

Bilde av den sovjetiske langrennsløperen Nikolaj Basjukov under OL i 1976.
Nikolaj Basjukov ledet tremila ved andre passering. Her fra 15 km senere i OL, der han også gikk bra. (Foto: NTB/Expressen. Kilde: Rana Blad/Nasjonalbiblioteket. Lisens: CC-BY-NC-ND)

Stillingen etter 19.4 km

1. Nikolaj Basjukov      SOV  1.02.05.1
2. Sergej Saveljev       SOV  1.02.13.2
3. Ivan Garanin          SOV  1.02.22.5
4. Bill Koch             USA  1.02.38.7
5. Ivar Formo            NOR  1.02.40.6
6. Juha Mieto            FIN  1.02.47.6
7. Albert Giger          SUI  1.03.03.6
8. Vassilij Rotsjev      SOV  1.03.04.7 
9. Arto Koivisto         FIN  1.03.07.2
10. Gert-Dietmar Klause  DDR  1.03.10.1

Dette kan bli storeslem for de sovjetrussiske løperne. Den siste mila kan som vi vet gi store utslag, også på 30 km, men det virker opplagt at det første langrennsgullet skal gå til Sovjet. Men blir det Basjukov, Saveljev eller Garanin som avslutter best? Og er det amerikaneren Koch som evt kan splitte de sovjetiske løperne, eller kan Formo få til en sugende avslutning? I løpet av 20 minutter skal det meste avgjøres.

10:37

Ivan Garanin klarer ikke tiden til Bill Koch. Han går i mål til 1.31.09 og legger seg mellom Koch og Mieto. Garanin har tapt 28 sekunder til amerikaneren på den siste mila. Kan den sterke avslutningen holde til gull for amerikaneren?

10:38

Albert Giger har ikke klart å følge Garanin, men har likevel holdt farten oppe. 1.32.17 er foreløpig 3. plass til sveitseren.

10:43

Magne Myrmo går i mål som første nordmann. Tiden 1.35.33 holder imidlertid ikke til mer enn 23. plass når alle er kommet i mål.

10:47

Sergej Saveljev går i mål til tiden 1.30.29, uten at den østerrikske TV-produceren får det med seg. I stedet får TV-seerne se Matti Pitkänen, som nå er passert av Saveljev, og som går i mål til tiden 1.33.44 – en tid som skal holde til 13. plass.

Saveljev har avsluttet enda noen sekunder raskere enn Koch og tar ledelsen med nesten et halvt minutt. Skal dette holde til OL-gull? Svaret skal vi få i løpet av 8 minutter.

10:49

Oddvar Brå går i mål til 1.34.59. Han er slått med tre og et halvt minutt av Saveljev. Det skal holde til 19. plass for Brå.

10:55

Gert-Dietmar Klause går i mål til 1.32.00 – foreløpig 5. plass. Men han kommer alene til mål. Hvor har det blitt av Formo?

Klokken tikker også for Basjukov nå.

Tiden er ute for Basjukov nå. Alt tyder nå på at Sergej Saveljev er olympisk mester på 30 km!

10:56

Ivar Formo og Nikolaj Basjukov kommer sammen mot mål. Begge ser ut til å ha fått det tungt på slutten. Formo går i mål til 1.33.01. Det er foreløpig 7. plass, men han skal skyves ytterligere ned før løpet er slutt. Klause har gått fra Formo så mye at han slår ham med ett minutt i mål.

Basjukov kommer i mål like bak Formo. Han får tiden 1.31.33. Det er bare 5.plass til mannen som ledet 10 km før mål. Basjukov har senere fortalt at han slet med glatte ski den siste mila. Han mente han hadde smurt for tynt og at smurningen var slitt vekk før avslutningen av løpet.

Det ble en skuffende avslutning av løpet for de to løperne som hadde ledet ved hhv 10 og 20 km. Begge skulle imidlertid få sin revansje senere i lekene.

11:00

Vassilij Rotsjev går inn til 1.32.39 og foreløpig 8. plass. Også han har avslutter forholdsvis svakt.

11:03

Odd Martinsen går i mål til 1.32.38 og slår Rotsjev med ett sekund. Også han har slått Formo og blir dermed beste nordmann. Han er foreløpig nr 8, men det er enda en mann ute i sporet som kan slå ham.

11:04

Georg Zipfel går i mål nesten minuttet etter Martinsen. Tiden 1.34.04 skal holde til 14. plass.

11:05

Arto Koivisto taper noen små sekunder til Martinsen, men holder seg foran ham på resultatlista. 1.32.23 holder til 8. plass, mens Martinsen blir beste nordmann på 9. plass

Sluttstillingen etter 30 km

1. Sergej Saveljev       SOV  1.30.29.3
2. Bill Koch             USA  1.30.57.8
3. Ivan Garanin          SOV  1.31.09.2 
4. Juha Mieto            FIN  1.31.20.3
5. Nikolaj Basjukov      SOV  1.31.33.1
6. Gert-Dietmar Klause   DDR  1.32.00.9 
7. Albert Giger          SUI  1.32.17.7   
8. Arto Koivisto         FIN  1.32.23.1  
9. Odd Martinsen         NOR  1.32.38.9
10. Vassilij Rotsjev     SOV  1.32.39.4  
11. Ivar Formo           NOR  1.33.01.6
12. Benny Södergren      SWE  1.33.10.9
13. Matti Pitkänen       FIN  1.33.44.7
14. Georg Zipfel         BRD  1.34.04.7
15. Tommy Limby          SWE  1.34.32.4
16. Gerhard Grimmer      DDR  1.34.51.1
--
19. Oddvar Brå           NOR  1.34.59.5
23. Magne Myrmo          NOR  1.35.33.3

Fullstendig resultatliste: http://www.olympedia.org/results/1973

Faksimile Adresseavisen 6.2.1976 - Sovjetisk gull, amerikansk sensasjon, norsk skuffelse
Faksimile Adresseavisen 6.2.1976 – Avisa oppsummerer tremila i en enkel overskrift: «Sovjetisk gull, amerikansk sensasjon, norsk skuffelse»

Det var ikke helt ukjente navn som som stod øverst på resultatlista da løpet var slutt, men det var på ingen måte de løperne som hadde dominert internasjonalt langrenn de siste sesongene, så seierspallen hadde et sterkt preg av overraskelse. Hvem var Sergej Saveljev og Bill Koch, gull- og sølvvinnerne på tremila?

Vinneren

Sergej Saveljev var født 26. februar 1948 i Rajtsjikhinsk i Amur-regionene i det østlige Russland (ca 1.800 km øst for Irkutsk og 760 km nordvest for Vladivostok), ikke langt fra grensen til Kina.

Bilde av den sovjetiske langrennsløperen Sergej Saveljev under OL i 1976.
Sergej Saveljev på vei mot OL-gull på 30 km under OL i Innsbruck i 1976. (Foto: IMAGO / WEREK)

Saveljev var ikke regnet som den største favoritten og vant sitt aller første internasjonale løp da han ble olympisk mester på tremila. Han var imidlertid ikke en ukjent løper.

Han hadde vunnet femmila i Sovjet-mesterskapet i 1973, og han skulle senere vinne ytterligere 4 individuelle Sovjet-mesterskap og tre-stafettemesterskap.

Han markerte seg første gang på den internasjonale arena med bronse på 15 km og stafett-gull under universiaden i Lake Placid i 1972.

Sitt første møte med verdenseliten fikk han under prøve-VM i Falun i 1973. Her ble han nr 14 på 30 km. Han gikk tredje etappe på Sovjets stafettlag. Han gikk ut i tet, men sprakk totalt i forsøket på å følge Ivar Formo. Det endte med norsk seier og tredjeplass til Sovjet. Helgen etter ble han nr 6 på 15 km i Lahti. Han var nesten halvannet minutt bak vinneren – Ivar Formo.

Han fikk sin mesterskapsdebut under VM i Falun i 1974, med 10. plass på 50 km som beste resultat.

Saveljev gikk flere sterke løp internasjonalt i 1975, og vant bl.a. 30 km i under «vinterspartakiaden for vennlige/sosialistiske hærer» i Kavgolovo. Saveljev kalte likevel OL-gullet sin første internasjonale seier: – Skulle jeg først vinne et internasjonalt renn, så kunne det ikke passe bedre enn at det skjedde nettopp her, uttalte Saveljev til pressen etter løpet.

Faksimile Stavanger Aftenblad 6.2.1976 - Saveljev trodde på medalje, men ikke på gull
Faksimile Stavanger Aftenblad 6.2.1976 – Saveljev trodde på medalje, men ikke på gull

Jeg hadde siktet meg inn på en medalje. Mente å ha en fair sjanse, og jeg er selvsagt glad for at jeg lyktes med absolutt alt. Alt stemte nemlig denne dagen. Forholdene, formen og skiene.

Sergej Saveljev, Arbeiderbladet 6.2.1976

Med sitt OL-gull var Saveljev nå en av dem man måtte regne med i årene framover. Men til tross for at han forsvarte tremilsgullet under VM i Lahti to år senere, var det ikke alt som skulle gå Saveljevs vei etter tremilsgullet.

Les mer om Saveljevs karriere i egen artikkel >>

Den overraskende sølvvinneren

Bill Koch var født 7. juni 1955 i Brattleboro, Vermont, nordøst i USA. Hans overraskende OL-sølv var USAs første mesterskapsmedalje i langrenn på seniornivå, men Koch hadde allerede bronse fra junior-EM (!) i Autrans to år tidligere, der han vare ble slått av Thomas Wassberg og Jonny Dalbakk.

Senere i 1974 gikk Koch inn til 2. plass i juniorklassen i Holmenkollen. I 1975 ble det bare 13. plass i junior-EM i finske Lieto – et løp der mange hadde smøreproblemer. Uken etter gikk han helt til topps i juniorklassen i Lahti, der han bl.a. slo Thomas Wassberg. I juniorklassen i Holmenkollen var rollene byttet. Her vant Wassberg foran Koch.

Bill Koch ble karakterisert som en «beskjeden og målbevisst ung mann med vilje som stål». Han hadde sluttet skolen som 17-åring for å konsentrere seg om trening. Med økonomisk støtte fra sin far hadde han satt seg som mål å bli best i verden.

Koch hadde satset hardt på OL-sesongen og bl.a. vært på treningsleir i svenske Kiruna før jul. I januar 1976 hadde han gått flere gode løp i Mellom-Europa. På tremila i Ramsau var han bare blitt slått av Ivar Formo og Arto Koivisto.

Etter den overraskende sølvmedaljen uttalte Bill Koch at «Målet er nådd, og jeg kunne ikke vært gladere enn nå. (…) I dette rennet fikk jeg uttelling for all treningen og kan nok holde meg i teten heretter».

Faksimile Vårt Land 6.2.1976 - "Målet nådd" sier en overraskende sølv-Koch
Faksimile Vårt Land 6.2.1976 – «Målet er nådd» sier Bill Koch etter sin overraskende sølvmedalje på 30 km.

Unggutten var imidlertid ikke forberedt på hvilket oppstyr en olympisk sølvmedalje ville føre med seg i hjemlandet, og de neste sesongene fikk ikke Koch den utviklingen han hadde håpet på.

OL på hjemmebane i 1980 ble en nedtur for amerikaneren, der han måtte bryte tremila og 13. plass på femmila ble hans beste plassering. Han hadde likevel ikke sagt sitt siste i internasjonal langrenn.

Les mer om Bill Koch i egen artikkel >>

Den svake norske innsatsen

Det var stor skuffelse i den norske langrennstroppen. Den var ikke til å legge skjul på at den norske innsatsen var langt dårligere enn forventet. Dette hadde nok flere forklaringer. Det viste seg etter hvert at verken Brå eller Myrmo var helt friske. Men Formo var både frisk og i god form, og burde vært med i tetstriden helt til slutt.

Og selv om ingen av de norske løperne ville skylde på smurningen, så er det åpenbart av det norske laget ikke traff med smurningen. De hadde godt feste i motbakkene, men trå ski i utforkjøringene. Ivar Formo ble frakjørt av Klause, som han hadde gått fra i motbakkene. Den norske langrennslederen, Herbert Helgesen, uttalte til pressen at «vi ledere må ta vår store del av skylda».

Olympiamesteren var blant dem som nektet å tro at de norske var så dårlige som resultatlista viste. Han trodde det norske laget måtte ha fått på en smørebom.

Magne Myrmo lettet litt på sløret når det gjaldt den norske smøremissen:

Jeg hadde ventet at det hadde vært mer is i sporet og samtidig tok sola mindre enn vi hadde beregnet. På de siste sju kilometrene var det mer slik vi hadde beregnet, og da gikk det litt bedre også for mitt vedkommende.

Magne Myrmo, til norsk presse etter tremila

Myrmo var for øvrig redd for at han ikke ville få flere sjanser i OL, etter den svake innsatsen på tremila. Det var imidlertid vanskelig å sette den regjerende verdensmesteren på distansen ut av 15 km-laget. Der gikk Myrmo inn til 55. plass.

Bjarte Hetland

Kilder:

2 Comments